HTML

Douglas Adams emléknap

Friss topikok

  • A Láncfűrészes: A hummerutánzathoz jár a fehér miniszoknyás sofőrin is? Ha igen, hozzál belőle kettőt! (elég ha a ... (2012.08.07. 22:11) Duplavese
  • A Láncfűrészes: lvl 3 Panda lettél! Grat! (2012.04.12. 17:58) A harmadik fogás
  • gusztibacsi: van itt pörköltös meg leveses verzió is:) bográcsuk nem olyan mint a mienk, de van hasonló. A noke... (2012.03.10. 13:01) Vasárnapi zabi
  • gusztibacsi: remélem a Sátán maga :) itt írtam a zabálásról: guszti.blog.hu/2012/03/06/vasarnapi_zabi (2012.03.06. 05:25) Dév
  • gusztibacsi: kínai pálesznél még a Csibi lófingatója is jobb :) itt most ez van a legjobb ár-érték arányban, ez... (2012.02.27. 04:03) kifelé, nem befelé

Linkblog

2013.04.25. 13:58 gusztibacsi

Gőzgombóc

Gőzgombócból sokféle van, Jangcét lehet vele rekeszteni, akkora nemzeti étel. Természetesen a legjobb nem a kínai verzió, hanem a jappán, amit kicsit még meg is pirítanak, hogy ropogjon is. A belsejében viszont mindegyiknek ott a szép nagy hús-, vagy zöldség gombóc, ami annyira olyan mint a mi levesbetétjeink, hogy néha az asszociáció kis levet is szül melléje, oda bele a gombóc zárt belsejébe. Ezeket a gombócokat óvatosan célszerű átharapni, mert igen messzire spriccelnek. És honnan lehet tudni, hogy melyikben van ott a löveg ? Nem lehet. Ilyen vicces a kínai étkezés. Ha már felmerült a japán dominancia, kis igazságos egyensúlyt kell idebillegetni: nincs ugyan párja a japán verziónak (esetleg a kantoni, amihez chutney van), de nem is tud olyat mint a kínai levesben kifőzött verzió, ami még a kantinban is finom és fűtésmentes téli napokon csodákat tesz a kihűlt testtel. Különösen magyarosan erőspistázva.

Az alábbi videón a klasszikus kínai, tehát igazából gőzölt gombóc születése látható apró emlékeztetéssel arra, hogy a konyhahigiénia itt sem ismeretlen fogalom, különösen, ha videóznak is. A kis töltött tésztabatyuk azokba a kerek bambusz keretekbe kerülnek, amiknek az alja levelekből van hézagosan összefonva, és ugyanígy egymáson maradva rákerülnek a wokra, amiben már forr a víz esetleg valami alaplé. Annak gőze mászik majd szépen keresztül a bambuszkürtőn megfőzve a gombócokat. 

Tényleg finom és annyira sláger, hogy nyugatias éjjelnappalikban is árulják a mesterkélt verzióit, amit a jó emberek reggelente nejlonzacskókból majszolnak mindenhol, de leginkább kellően tömött tömegközlekedési eszközökön. Aki viszont ráér, az baglyozás közben... de erről majd később.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://guszti.blog.hu/api/trackback/id/tr145244836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása